Post A27

Om stedet:

Én af de to sagnsten omhandlende samme sagn er den Grå Ko som står lige her.

Sagnet siger at..

En trold, der boede i Knarrehøj i Dronninglund Storskov, havde en søn, og ham elskede hun op til at blive stor og stærk, for han skulle slå tårnet ved Dronninglund Kirke ned med en stor sten. Han havde også fat på stenen og hyt med den, men den nåede ikke kirken. Den ligger sønden for skoven, og der sidder mærker efter fem fingre i den. Da han nu ikke kunne drive den længere, lagde hun ham til brystet, for at han skulle blive så stærk, at han kunne drive stenen vejen ud. Men det er da ikke sket endnu for den ligger på sin gamle plads i retning af kirken. – Knarredrengen kastede stenen efter Gammel Kirke, men fil den ikke længere end den nu ligger . Knarrekonen to sin dreng til brystet igen i syv år, og derefter kastede han en sten, som knuste Gammel Kirke, som nu ikke findes mere. 

Eller fortalt så det er mere forståligt:

Troldmutter i Knagehøje kunne ikke tåle at hører kirkeklokkerne i Gammel Kirke ringe. Hun fik sin søn, der kun var en dreng men havde kæmpekræfter, til at kyle en stor sten mod kirken. Stenen faldt i Torup Hede (lige her), og på to af dens sider var der aftryk af en hånd med fem fingre. Stenen er siden sprængt og kløvet og kørt borg i flere læs. Trolddrengen diede sin moder syv år til, og denne gang havde han kræfter nok, men han fejlede sit kast, så at stenen, der var så stor som et lille hus, faldt øst for Gammel Kirke.

 De to sten der bliver omtalt i de to sagnene er Troldstenen der ligger på en bakkeskråning overfor skovvej og skovspor, den anden er Den Grå Ko som ligger lige her på Thorup Hede. 

Opgave:

Kan I finde resterne af de fem fingre som stadig skulle være synlig på den store sten. Og kan i gætte hvorfor den har fået lige præsist dette navn altså: Den Grå Ko?